Ratkaisut
 
 
Kerrostalo 1, lukituksen uusinta
 
Keski-helsinkiläinen 70-luvulla rakennettu taloyhtiö halusi päivittää lukitusjärjestelmänsä turvallisemmaksi ja nykyaikaisemmaksi. Taloyhtiön huoneistojen ovissa oli alkuperäiset lukot ja yleisten tilojen lukkoja oli uusittu kahteen kertaan. Asukkaat joutuivat käyttämään päivittäin vähintään kahta avainta ja turvalukon hankkineet asukkaat kolmea avainta. 
 
Tarjosimme ratkaisuksi dormakaba experT elektromekaanista lukitusjärjestelmää. Taloyhtiön yleisten tilojen ovet (sauna- ja varastokäytävät, varastotilojen ovet sekä ulko-ovet) varustettiin elektronisilla lukijalaitteilla, jolloin nämä ovet avautuvat näyttämällä avainta lukijalaitteelle. Huoneistojen oviin asennettiin perinteiset mekaaniset lukot. Lisäksi taloyhtiön teknisten tilojen ovien lukot vaihdettiin elektronisiksi lukoiksi. Ratkaisun myötä asukkaiden kokema lukkojen käyttömukavuus parani. Asukkaat käyttävät tästä eteenpäin vain yhtä avainta, jolla he pääsevät lukkoihin ohjelmoitujen kulkuoikeuksien mukaisesti tarvittaviin yleisiin tiloihin.
 
Lukitusturvallisuutta parannettiin myös siten, että taloyhtiön huoltoavaimet ja lehdenjakajan avain ovat elektronisia. Koko taloyhtiön ulkokuori, yleiset tilat sekä tekniset tilat ovat elektronisen lukituksen piirissä. Elektroniset lukot keräävät käyttölokia siinä käytetyistä avaimista. Lisäksi jos mikä tahansa avain katoaa, voidaan avaimen kulkuoikeus poistaa elektronisista lukoista ja estää avaimen löytäjän pääsy kiinteistön tiloihin.
 
Tärkeimpien ovien elektroniset lukot toimivat akkuvarmennetulla verkkovirralla. Muut yleisten tilojen elektroniset lukot toimivat paristoilla, joiden käyttöikä on vuosia. Avaimissa ei ole paristoja, joten asukkaiden ei tarvitse huolehtia muusta kuin avaimien turvallisesta säilyttämisestä.
 
Ratkaisu koettiin järkeväksi, kun kyse on yli 150 huoneiston taloyhtiöstä. Yhtiön avainhallinta keskitettiin myös meille.
 
Kerrostalo 2, paloilmaisinjärjestelmä
 
Etelä-helsinkiläisen taloyhtiön rappukäytävien peruskorjauksen yhteydessä taloyhtiön yleisiin tiloihin asennettiin Jablotron 100 -järjestelmään perustuva paloilmoitinjärjestelmä. Taloyhtiössä haluttiin, että mahdollisessa tulipalotilanteessa asukkaita voidaan varoittaa vaaratilanteesta mahdollisimman nopeasti. Kellari- ja ullakkokäytävät sekä rappukäytävien kerrostasanteisiin asennettiin savuilmaisimet, jotka yhdistettiin rappukohtaisiin sireeneihin.
 
Myöhemmässä vaiheessa, kun yhtiön taloautomaatiojärjestelmän uusiminen on ajankohtaista, liitetään paloilmoitinjärjestelmä siihen. Tällöin automaatiojärjestelmä voidaan ohjelmoida sammuttamaan koneellinen ilmanvaihto, jolloin myrkylliset savukaasut eivät pääse imeytymään huoneistoihin. 
 
Kerrostalo 3, tallentava valvontakamerajärjestelmä
 
Keski-helsinkiläinen taloyhtiö sijaitsee toimistokeskittymän vieressä muutaman tuhannen asukkaan kaupunginosassa puiston reunalla. Toimistoajan päätyttyä taloyhtiön lähistöllä jalankulkuliikenne hiljenee, mutta toisaalta puisto houkuttelee asiallisia ja välillä asiattomiakin kulkijoita. Taloyhtiön yhdessä talossa oli muutamaan kertaan ollut ulkopuolisen toimijan aiheuttamia häiriötilanteita ja asukkaat kokivat ajoittain turvattomuutta.
 
Asensimme taloyhtiöön Kocomin tallentavan valvontakamerajärjestelmän, jossa talojen kaikki ulko-ovet ovat kameravalvonnan piirissä. Taloihin asennettiin talokohtainen tallennin, jolloin talojen välille ei tarvinnut tehdä kaapelointeja. Jokaiseen tallentimeen liitettiin 2 - 5 kameraa riippuen valvottavien ulko-ovien määrästä.
 
Valvontakameroiden hankinnalla taloyhtiö tavoitteli ensisijaisesti ennaltaehkäisevää vaikutusta mutta myös helpompaa tapahtumien selvittelyä, mikäli havaitaan ilkivaltaa tai epäillään rikosta. Päätöksen järjestelmän hankinnasta teki yhtiökokous, jossa myös hyväksyttiin järjestelmän rekisteriseloste. Rekisteriselosteessa määritellään järjestelmän käyttöoikeudet sekä tietojen käsittely- ja luovutusperusteet. Tallenteiden käsittelyoikeus annettiin vain meille.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Suomen Lukitus ja Valvontatekniikka Oy
Laadukkaat lukitus- ja turvallisuusalan ratkaisut yksityishenkilöille, taloyhtiöille ja yrityksille.